Sömnforskaren: Sömnen är avgörande för din hälsa

Sov dig frisk.

Nu betonar allt fler forskare vikten av en god sömn. Får vi inte tillräckligt med sömn så återhämtar sig inte kroppen vilket i sin tur kan leda till en rad hälsoproblem.

SÖMNFORSKAREN Christian Benedict har skrivit boken Sömn, sömn, sömn, tillsammans med vetenskapsjournalisten Minna Tunberger. I boken delar han med sig av spännande forskning om hur viktig god sömn är för vår hälsa och hur den påverkar vår vikt, mentala mående och minskar risken för allt från förkylningar till cancer. Ett viktigt ämne som är högaktuellt i en tid när stress, stillasittande och smarta telefoner får oss att sova allt sämre.

– Få har nog kunnat missa den gigantiska hälsovåg som har sköljt över oss de senaste decennierna. Plötsligt var det inte nog att springa ett millopp, var och varannan människa skulle genomföra ett maraton. Ingen har nog heller kunnat undgå juicetrenden som dök upp för några år sedan. Nu har turen kommit till sömnen. Det anses inte längre häftigt att stanna uppe sent framför datorn för karriärens skull, eller att partaja in på småtimmarna. Och tur är väl det för sömnen är din bästa vän och kan ge dig fantastiska möjligheter att leva ett friskare och bättre liv. Träning och bra mat i all ära, men att ta hand om din dygnsrytm och se över din sömn är det första och viktigaste steget du bör ta för att börja ett hälsosamt liv, säger Benedict.

Hjärnan uppdateras

Sömn är motsatsen till vakenhet och man kan säga att sömnen är kostnaden för att vara vaken.

– När du vaknar på morgonen öppnar du en dörr till medvetandet. Under dagen får du ständigt nya intryck, vare sig du vill eller inte, och din hjärna gör en tolkning av alla intryck och interagerar med din omvärld. När du på kvällen glider in i sömnens omedvetna värld minskar din förmåga att inhämta information. Du kommer att färdas genom olika sömnfaser där du i olika utsträckning kan bli väckt och medveten igen. Under sömnen kan hjärnan sortera all information den har mottagit. Den viktiga informationen sparas och den oviktiga slängs för att ge plats för nya intryck nästa dag.

Den magiska inre klockan

Vi har alla en inre klocka som styr vår dygnsrytm. Den talar om när vi ska vakna och när vi ska krypa till kojs. Det låter som magi, men det är inte svårare än att våra kroppar under evolutionen har anpassat sig efter dagsljuset och solens värmande strålar. Vi har haft störst fördel av att vara aktiva medan det är ljust och varmt ute, då det går att samla föda och är lättare att skydda oss från fiender.

– Ljus är den viktigaste signalen för var vi befinner oss i den inre klockan och då måste man anpassa kroppens funktioner efter det. När du vaknar på morgonen är det bra att få en stark ljusexponering som talar om för kroppen att nu ska vi köra på i 13-14 timmar. Det är viktigt för vår sömn att vi får kontraster i ljusexponering under dagen, dvs. ljus på morgonen och på dagen, men på kvällen ska vi ha det mörkt. Men idag sitter många av oss inomhus hela dagarna med låg ljusexponering och på kvällarna sitter vi med surfplattor, teven eller mobilen. Ljus, men även mat, fysisk aktivitet och rumstemperatur är väldigt viktiga för vår sömn. De hjälper din inre klocka att förstå när det är dags att varva ner. Många äter sin största måltid under kvällen, men egentligen ska man äta frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en fattigman. Mag-tarmkanalen ska vila på kvällen och återhämta sig efter all mat du bombarderat den med under hela dagen. Men det gör vi inte. Vi äter på fel tider och det är inte sömnfrämjande.

Av POUL HEIE