Par som tränar ihop håller sig mer vältränade och är tillsammans längre

Hitta motivationen.

De flesta tränar regelbundet under sommarhalvåret, men under vintern kan motivationen tryta. Att träna tillsammans med någon är både motiverande och stärker relationen.

VAR TREDJE SVENSK tränar för att förbättra sin sömn och var sjätte ung kvinna tränar för att hantera stress enligt en studie från Sifo. Och vi tycker om att träna – fler än 7 av 10 svenskar tränar regelbundet. Men när det kommer till träningsformer skiljer sig män och kvinnor åt en del. Kvinnor väljer oftare powerwalks, yoga och gruppträning. För män är det löpning, styrketräning och golf som är typiskt.

Många par tycks däremot må bra av att träna ihop – fler än var fjärde svensk (27 procent) tränar med sin partner enligt undersökningen – 45 procent anser att det är motiverande att träna med sin partner och 39 procent tränar med sin partner för att kombinera träning med umgänge, samt även att 18 procent tycker att det påverkar relationen positivt.

Tidigare har internationella studier visat att par som tränar tillsammans både håller sig vältränade och håller ihop längre. Vilken typ av fysisk aktivitet man utövar spelar mindre roll, det viktigaste är att man gör det regelbundet. Den gemensamma träningen gör att man litar mer på varandra, skapar närhet och mindre argumentation.

En internationell studie visar att 7 av 10 har svårt att motivera sig när de tränar ensamma. En annan studie visar att 69 procent känner att man pressar sig själv hårdare när man tränar tillsammans med någon.

– Ibland är det motigt att träna och motivationen tryter. Då är det bra att ha en träningskompis som kan peppa dig att behålla motivationen och komma i bättre form. Att träna tillsammans med någon gör inte bara träningen roligare, utan du förbättrar dessutom dina resultat, säger tidigare brottningsvärldsmästaren Martin Lidberg.

Tränande seniorer är också en trend som växter. Vi vill fortsätta att träna och vara aktiva upp i åren. Så många som 74 procent i Sifo-undersökningen svarade ja på frågan om de avser att fortsätta träna efter 80 år fyllda, en ökning med hela sex procent från föregående år.

Det finns en stor medvetenhet om träningens betydelse bland dagens seniorer och morgondagens äldre tror att de kommer att fortsätta träna efter 80. Det ser ljust ut för den svenska folk-
hälsan.

Av: LISA NILSSON